BeerPong.bg
Статия на Мария Мачкова и Узай Крал за вестник "Труд":

Кой ми вкара топче в бирата?

Нов вид пинг-понг завладява България

Един приятел ни разказва за новата си страст - игра с пинг-понг топче и бира. Веднага правя асоциация с нещо подобно, което сме гледали в американски филми, а думата бира малко ни озадачава - представяме си пиянски изпълнения. Но този приятел е толкова развълнуван, че решаваме и ние да се пробваме.

В сряда вечерта влизаме в клуб под НДК. След не повече от 30 минути в клуба вече е пълно с хора и специални маси с чаши, наредени по определен ред, се приготвят за предстоящия турнир. Записваме се и ние - все пак дойдохме до тук, няма как да не се пробваме. Срещаме се с организатора, много вежлив и приказлив човек, и той ни разказа за историята и правилата на играта.

Появява се в САЩ

Биър понг, всъщност съществува от около 50 години, а за негова родина се смята САЩ.

Както всяко нещо, възникнало някога и някъде далеч, и неговите правила са толкова, колкото и хората, занимаващи се с организацията му. А те никак не са малко - освен 3-4 клуба в София, биър понг се играе и в Пловдив, Габрово, Русе, Пазарджик, Сливен, като всяко едно от тези места провежда турнирите по свой начин.

Организаторът от beerpong.bg - Дидо, ни разказа, че правилата са заимствани от тези на най-масовия турнир по биър понг в света - World Series of Beer Pong.

6 чаши с пиво

Преди организаторът да успее да ни разкаже всичко, идва нашият ред да се включим в играта. Учим се в движение. Върху маси с размери 2,44 m дължина и 61 cm широчина във формата на триъгълник се разполагат 10 чаши. От тях 4 са наполовина пълни с вода, а останалите 6 - със 125 мл бира и една допълнителна чаша с вода, в която се измива топчето преди всяко хвърляне. Чашите с водата се нареждат във външния край на масата, а тези с бира - във вътрешния. Отборите са съставени от по двама души, а за игра са нужни най-малко четири двойки. Единият отбор има право да избере от коя страна на масата да започне, а другият започва с хвърляне. След това всеки отбор има по две хвърляния от двамата съотборници, а ако и двамата улучат, получават трети допълнителен опит. Целта на играта е хвърлящият да улучи с пинг-понг топчето чаша на противника.

Ти решаваш дали да пиеш

Уцелените чаши се елиминират и срещуположният отбор решава дали да я изпие или пък не. Играта продължава до елиминирането на всички чаши на един от отборите, като това означава и загуба за този отбор. Това обаче не слага край на участието в турнира - правилата предвиждат така наречената двойна елиминация, при която са необходими 2 загуби на една двойка за отпадане от турнира. Освен това двойката с 1 загуба и най-много победи се изправя срещу двойката без загуби в битката за купата на турнира. Наградата за шампионите е... пак бира, а пътят към нея е изпълнен с много забавни моменти.

Като абсолютни новобранци падаме трагично в две поредни игри. Поне противниците ни бяха въоръжени с търпение и чувство за хумор и изтърпяха стоически невежеството ни. По ирония на съдбата жребият определи втората ни и последна игра да е срещу най-опитните - организатора Дидо и неговия съотборник. Този път представянето ни далеч не беше толкова трагично като в последните минути и двата отбора бяхме останали с по една “неударена” чаша. За съжаление липсата на опит от наша страна и наличието от тяхна доведе до отпадането ни от турнира.

Е, благодарение на това успяхме да научим още интересни факти от кухнята на биър понга. В момента биър понг в София може да се играе почти всеки ден, като редовни дестинации са Gio Cafe, бар Контрабар и кафе Адмирал.

Става и за тиймбилдинг

Турнирите се радват на широка популярност както сред младите, така и сред възрастните и са чудесен начин да разпуснеш след тежък ден. А защо не и като тиймбилдинг проява? Обстановката е задушевна, музиката - приятна, хората - усмихнати и забавни, а настроението, дали заради изпитите бири или еуфорията от победата, е повече от приповдигнато. Със сигурност това е нещо, което с удоволствие бихме изживели отново.