BeerPong.bg
Статия на Екатерина Димитрова за вестник "Неделен Стандарт":

Бирата като спорт

Ако си точен с пинг-понг топче, купонът е на аванта

Ако сте едни от "късметлиите", останали в столицата през август, вместо да се излежавате на шезлонги по морето, ви препоръчваме да опитате нов вид спорт, в който не се изискват кой знае какви умения, а само да можете да пиете бира. Да, правилно прочетохте: Да пиете бира! Спортът се нарича Beer Pong и идва от Америка, а у нас може да го практикувате или у дома, ако имате подходяща маса, или в Gio Café, където всяка седмица се организират турнири.

Правилата на играта са следните: Един срещу друг играят два отбора от по двама играчи. Нареждат се по 10 пластмасови чаши на отбор, които са подредени в триъгълна формация от двата края на масата. Целта е да премахнете тези на противника, преди той да елиминира вашите. Чаша се отстранява, когато пинг-понг топчето попадне в нея. Всички чашки са пълни с бира, освен последния ред, който е пълен с вода. Според правилата елиминирате ли чаша може да я изпиете.

Позволено е отборите да се разсейват един друг. Победител е този, успял да махне всички чаши на противника си.

Като любители на новите неща и ние с колежката ми Алис решаваме да се включим в надпреварата, в която, ако победим, получаваме жетони за безплатна бира, които са специално изработени за турнира.

В уреченото време пристигаме да разберем що е то Beer Pong. Отиваме дори по-раничко. За да убием чакането и да научим повече за конкуренцията, се заговаряме с отборите.

Организаторът Дидо споделя, че започнал да провежда турнирите през 2009 г., а по света се провеждат от много повече време. Най-мащабните турнири, разбира се, са в родината на Beer Pong - Америка. Участващите в турнирите, организирани от Дидо, са между 20 и 30.

Отбор "Серенити" се изявява за втори път на Beer Pong състезание. По време на първото си участие са завършили на четвърто място, което е много добро постижение, защото нивото на играчите в турнира е доста сериозно. "Серенити" са редовни клиенти на заведението и като такива са били многократно подлагани на агитация от страна на организаторите. Не са се пречупвали доста дълго време, но изведнъж нещо се е променило. "Решихме, че ще покажем как се играе и ще си ходим", шегува се единият съотборник.

Състезателката Даяна сподели, че вече подобни турнири се организират и в Пловдив, Пазарджик и Габрово. Даяна играе още от първите турнири и казва, че много й харесва, а и е начин да разпуснеш и да се запознаеш с нови хора. "Спортът е разпространен повече сред момчетата, но напоследък се наблюдава и прираст на желаещите от нежния пол", казва ни Даяна. На този турнир обаче имаше само 3 момичета и цял рояк младежи.

Организаторът Дидо пък разказа за конкуренцията. Заедно с трима приятели отишъл на турнир в Пловдив. Останал разочарован и по думите му организацията е била пълен провал.

Масите за турнира са специално направени по поръчка, като едната от тях има нарисувана Менделеева таблица, само че за бира.

Турнирът започва. Нашият отбор излезе срещу този на Даяна и приятеля й Георги. След не особено оспорван двубой, в който моя милост успя да отстрани една чаша, а съотборничката ми Алис цели 4, нашият отбор загуби. Според правилата на турнира обаче, за да бъдеш елиминиран, трябва да загубиш две игри. Така късметът ни се усмихна и се появи възможност да се върнем в играта. Втория път излизаме срещу отбор "Серенити". Този път се представихме малко по-добре. Успяхме да отстраним 8 противникови чаши, 4 всяка от нас. Този ни опит бе по-успешен от предишния и дори имаше моменти, в които водехме.

И така отборът ни остана в дъното на класацията и надпреварата за бирените жетони, но за сметка на това много се смяхме и пийнахме прилични количества бира.

Турнирът завърши с победители Сашо и Дидо, като на второ място останаха Даяна и Георги.

Поуката е - ако имате свободно време и желание не се чудете, ами опитайте този вид забавление Beer Pong. Той гарантира поглъщането на солидни количества бира (които както знаем през лятото са неизбежни), запознаване с готини, свежи хора и най-важното практикуването на спорт, който ще закали ръцете и черния ви дроб. Наздраве!